Benoemingen
Promoties uitklapper, klik om te openen
______________________________________________
40 promoties binnen CH
In 2020 kende Child Health zo’n 40 promoties. En dat is een mooi aantal!
Waar de eerste onderzoekers die promoveerden hun promotie nog live mochten verdedigen, veranderde dit later in het jaar naar online promoties. Weliswaar een nieuwe setting, maar desalniettemin net zo’n prestatie!
_____________________________________________________________________________________
Benoemingen uitklapper, klik om te openen
______________________________________________
AUG | 2020
Aanstelling Prof Jeroen Bakkers bij afdeling kindercardiologie
Jeroen Bakkers is groepsleider bij het Hubrecht Institute en hoogleraar Moleculaire Cardiogenetica bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Zijn groep gebruikt de zebravis (Danio rerio) als modelsysteem bij het bestuderen van verschillende processen tijdens de embryonale ontwikkeling, waaronder de genetica van normale hartontwikkeling, de formatie van de lichaamsas tijdens de ontwikkeling, de moleculaire mechanismen van hartregeneratie bij de zebravis in vergelijking met hartschade bij zoogdieren, en het modelleren van humane (hart)ziekten bij de zebravis. Dit onderzoek levert nieuwe inzichten op over biologische mechanismen achter de ziekten en nieuwe aangrijpingspunten voor geneesmiddelen.
_____________________________________________________________________________________
AUG | 2020
Hanneke van Santen, kinderendocrinoloog, en Geert Jansens, radiotherapeut, zijn gekozen tot chair en co-chair van de SIOPe working group craniopharyngioma
Het craniopharyngeoom is een zeldzame benigne hersentumor in de buurt van de hypofyse en hypothalamus. Deze tumor is goed te behandelen en heeft overall een goede prognose. De morbiditeit van deze ziekte is echter aanzienlijk, met name veroorzaakt door hypothalame schade. Hierdoor kunnen kinderen oa ernstige verstoringen hebben van het dag-nacht ritme, hongergevoel met morbide obesitas, hypofyse uitval met diabetes insipidus en ernstige gedragsproblemen.
Vanuit deze nieuwe positie hopen Hanneke en Geert een gezamenlijke Europese registry te bouwen om vanuit die samenwerking nieuwe collaborative studies op te zetten. Dit is belangrijk omdat het craniopharyngeoom een zeer zeldzame ziekte is, waardoor Europese samenwerking essentieel is om studies te ontwerpen met voldoende aantallen. De aanstellingen zijn voor een periode van 4 jaar.
Binnen het Maxima zal de zorg zowel als de research voor kinderen met een craniopharyngeoom de komende jaren verder verbeterd worden dankzij het team van het M4C craniopharyngioma. Dit team heeft zich als doel gesteld de outcome van deze patientengroep te verbeteren door het leveren van excellente topzorg in combinatie met een uniek basaal research programma.
_____________________________________________________________________________________
OKT | 2020
Femke van Wijk benoemd tot hoogleraar Weefselsimmunologie (Immunologie van Weefsels)
Humaan immunologisch onderzoek is grotendeels beperkt gebleven tot het bloed, terwijl ontstekingsreacties gelokaliseerd zijn in doelweefsels zoals de darmen bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, de huid bij atopische dermatitis of de gewrichten bij reumatoïde artritis. Om het fundamentele begrip van immuungemedieerde ontstekingsziekten (IMID's) te bevorderen, is het beoordelen van immuunresponsen in weefsels cruciaal. Met de leerstoel “Tissue Immunology” wil Femke wegen openen voor nieuwe preventie-, monitoring- en vroege behandelstrategieën bij IMID's. In samenwerking met clinicuswetenschappers uit verschillende disciplines en computationele immunologen, zal haar groep veel voorkomende en specifieke pathogene processen die ten grondslag liggen aan IMID's ontcijferen en hoe deze optimaal worden aangesproken door medicijnen, met een focus op de rol van T-cellen. De leerstoel zal primair worden ingebed in het focusgebied Infection and Immunity, maar is ook sterk verbonden met Child Health (IMID's in de kindertijd; invloed van het vroege leven op de programmering van het immuunsysteem). Daarnaast zet Femke zich in voor het ontwikkelen van mentor- en talentprogramma's, het verbinden van disciplines en toekomstbestendige teamgebaseerde wetenschap.
_____________________________________________________________________________________
DEC | 2020
Benoeming Associate Professors
In december 2020 zijn Marjolijn Jongmans, Albertien van Eerde, Roelie Wösten- van Asperen en Joris van Montfrans benoemd tot Universitair Hoofd Docent. In het komende jaar, 2021, zullen zij dan ook hun associate professor lecture uitspreken.
_____________________________________________________________________________________
UHD: Roelie Wösten-van Asperen, kinderarts/intensivist
Roelie Wösten-van Asperen maakte in 2016 de overstap van het AMC naar het WKZ en werd verantwoordelijk voor het onderzoek binnen de afdeling kinder-intensive care. Ze initieerde o.a. de nieuwe onderzoekslijn onco-critical care. En richt zich met name op het vroegtijdig identificeren van klinische achteruitgang, acute nierschade en sepsis & hyperinflammatoire syndromen bij de oncologische patiënten.
_____________________________________________________________________________________
UHD: Joris van Montfrans, kinderarts - immunoloog
Allereerst was dit een erg leuk bericht om te horen dat ik associate-hoogleraar kan worden. Het geeft een boost aan mijn toekomstplannen op onderzoeksgebied. Ik leg graag uit waar ik mee bezig ben geweest en dan wordt het ook duidelijk wat ik hierna wil gaan doen.
Mijn onderzoeksgebieden omvatten studies naar:
1. Genetische oorzaken van primaire immuundeficiënties (aangeboren afweerstoornissen)
2. De auto-immuun complicaties van deze immuundeficiënties.
_____________________________________________________________________________________
UHD: Marjolijn Jongmans
De laatste jaren is het bewustzijn voor de relevantie van genetische aanleg bij kinderen met kanker toegenomen. Onderliggende kankersyndromen kunnen de therapiekeuzes, het controlebeleid na behandeling en de begeleiding van familieleden beïnvloeden. Het identificeren van genetische aanleg beantwoordt ook een vraag die veel ouders stellen: "Waarom heeft mijn kind kanker gekregen, heb ik iets verkeerds gedaan?" Syndromen die vatbaar zijn voor kanker bij kinderen zijn talrijk en vaak moeilijk te herkennen.
_____________________________________________________________________________________
UHD: Albertien M. van Eerde, klinisch geneticus
Ik ben vereerd met deze onderscheiding! Ik zal je iets vertellen over het werk dat we doen. Sinds mijn promotieonderzoek naar genetica van aangeboren afwijkingen van de nieren en urinewegen (2011), ben ik vastbesloten om de kloof te overbruggen tussen nefrogenetisch onderzoek aan de bank en aan het bed. Met dit werk heb ik mijn eigen lijn opgericht: translationele nefrogenetica. Mijn huidige onderzoek richt zich op: Het optimaliseren van diagnostische strategieën bij nieraandoeningen van onbekende oorsprong.